Olen parhaillaan tekemässä Jälkeen omaa reittieditoria. Tähän astihan kaikki reittidata on täytynyt tuoda gpx-tiedoston kautta, ja mahdolliset muutokset tai korjaukset reittiin on täytynyt tehdä kolmannen osapuolen editorissa.
Sisäänrakennetun editorin avulla voi piirtää uusia reittiä tyhjästä ja muokata olemassaolevien reittien reittiviivaa. Tässä ensimmäisessä versiossa tulee olemaan lähinnä perusominaisuudet; kaikenlaiset hienoudet kuten automaattinen reititys (kätevä maantiereittejä tehdessä) tulevat sitten myöhemmin.
Ensimmäisten testien perusteella editori tuntuu toimivan ihan näppärästi. Lähinnä yksi pulma on tässä vaiheessa vielä ratkaistavana: miten pitää reitin korkeusdata ajan tasalla, jos reittipisteitä siirtelee tai lisäilee? Gpx-tiedostoon korkeustieto tulee ajotietokoneen tai kännykkäappsin mittaamana, mutta karttanäkymässä kliksuttelemalla sitä ei tuosta vain saa.
Yksi vaihtoehto on kirjata korkeusmuutokset reittipisteisiin käsin, mutta se olisi aika työlästä. Toinen ja parempi tapa lienee se, että korkeusdata haettaisiin jostain sopivasta karttapalvelusta koordinaattien perusteella.
Julkaisin Jäljen uuden version viime sunnuntaina itsenäisyyspäivän päätteeksi. Päivitys on osa Jäljen uudistumista. Ensimmäinen vaihe on nyt tehty ulkoasun parannus; käyttöliittymä on siistimpi ja nykyaikaisemman näköinen kuin vanha, ja se toimii paremmin erityisesti mobiililaitteilla.
Myös toiminnallisuus sai pienen kasvojenkohotuksen:
Reittejä voi lisätä joko rekisteröityneenä käyttäjänä tai anonyymisti.
Vain rekisteröityneet käyttäjät voivat muokata reittejä.
Kartan lisäksi reiteistä on listanäkymä, jossa näkyvät kaikki reitit, uusimmat reitit ja rekisteröityneille käyttäjille itse lisätyt reitit.
Hakutoiminto; etsi joko maantieteellistä paikkaa tai reittiä.
Reiteistä piirretään korkeuskäyrä.
Seuraavat kehitysvaiheet kohdistuvat toiminnallisuuden laajentamiseen. Näiden näkyvien muutosten lisäksi Jäljen konepellin alle on tullut parannuksia, joiden ansiosta reittidataa on mahdollista käsitellä entistä joustavammin ja monipuolisemmin.
Tässä muutamia visioita, mitä ominaisuuksia tulevaisuudessa saattaapi tulla:
Paikat; reittien lisäksi kartalla näkyisi tavalla tai toisella mielenkiintoisia paikkoja. Esimerkiksi yhteislenkkien lähtöpaikat, parhaimmat taukopaikat, lenkeillä vakiintuneet välietapit jne.
Siirtymät. Varsinaisen reitin lisäksi kartta osaisi näyttää siirtymämatkan kotoa reitin varrelle ja ottaa huomioon sen pituuden kokonaismatkassa.
Reittieditori. Reittiviivoja voisi muokata ja piirtää suoraan Jäljessä. Nyt homma toimii niin, että gpx-dataa pitää muokata erillisessä ohjelmassa, jos reittiviivaan haluaan tehdä muutoksia (poistaa ylimääräisiä koukeroita esim.)
Ensimmäiset käyttäjäpalautteetkin sain jo Fillarifoorumin kautta. Niiden pohjalta tein eilen pari muutosta:
Kun reitistä tallentaa gpx-tiedoston, se nimetään reitin otsikon mukaan (aluksi se oli muotoa jalki_123.gpx). Näin ollen kun tiedoston lataa vaikkapa Garminiin tai sporttiappsiin, näkee sen nimestä jo mistä reitistä on kyse.
Kännykällä yksittäisen reitin sivua lukiessa ei ollut selvää, että sivu jatkuu alaspäin (jos yritti raahata kartan päältä niin se siirsi karttaa eikä skrollannut sivua). Lisäsin otsikon alle linkit muuhun reittidataan (kuvaus, reittifaktat, toiminnot). Tabletti- ja täyskokoisilla näytöillä näitä linkkejä ei ole, koska sivu näkyy kokonaisuudessaan paremmin.
Nimimerkki artzin kommenttien perusteella mietittäväkseni jäi vielä se, minkälaiseen muotoon gpx-tiedosto pitäisi luoda. Hänen mainitsemansa ongelma oli se, että Android-softa OruxMaps piirtää reitin täyteen isoja mollukoita jokaisen reittipisteen kohdalle (gpx-reitti muodostuu joka tapauksessa pisteistä, joiden perusteella reittiviiva piirretään, mutta on jokseenkin tarpeetonta että jokaisen pisteen kohdalla on jonkinlainen huomiopallukka).
Pikatestauksella näyttäisi siltä, että ongelma liittyy siihen, ovatko gpx-tiedoston pisteet route- vai track-tyyppisiä. Kirjoitan tästä aiheesta myöhemmin vielä erillisen postauksen, jossa avaan asiaa tarkemmin. Toinen selvitettävä asia on se, onko Jäljen luoma gpx-tiedosto täysin validi.
Jos huomaat Jäljessä puutteita tai vikoja tai keksit parannusehdotuksia, kerro toki niistä minulle. Parhaiten saat yhteyden sähköpostitse: mika@laukkasolutions.com. Voit jättää palautteesi myös tämän blogin postausten kommentteihin tai Fillarifoorumin topikkiin.
Alunperin Utsjoelta kotoisin oleva Timo M. on tehnyt esimerkillistä työtä ja koonnut kokonaisen tietopankin maastopyöräilystä Utsjoella. Hän ei ole tyytynyt vain listaamaan ajoreittejä, vaan sivustolla on muutakin aihepiiriin sopivaa tietoa tunturissa retkeilevän vastustelistaa ja saamen sanastoa myöden.
Reittitietojen osalta Maastopyöräreitit Utsjoella -sivusto on Jäljelle eräänlainen esikuva. Idea Jäljestä – siis nimenomaan harrastepyöräilijöille tarkoitetusta reittipankista – kyllä syntyi jo aikaisemmin, mutta ajatukseni reittikuvausten sisällöstä kirkastui, kun näin Timon sivuston: kattavat reittikuvauksen, paljon erilaista infoa reitin varrelta, linkkejä, kuvia ja videoita. Juuri sellaista sisältöä haluaisin Jälkeenkin kertyvän.
Pyöräilyreittien tarve on huomattu myös kunnallispolitiikassa. Siinä missä pidemmän linjan aktiivipyöräilijällä on keinot etsiä parhaimmat polut ja tiet vaikka kiven alta, jää uusi lajin harrastaja helposti autuaan tietämättömäksi parhaista pyöräilypaikoista.
Varsinkin maastopyöräily on lajina kasvattanut suosiotaan kuluneen kymmenen vuoden aikana, ja kynnystä harrastuksen aloittamiseen haluttaisiin madaltaa ihan kunnallisellakin tasolla. Yksi keino tähän on tehdä ns. virallisia kartalle ja luontoon merkittyjä maastopyräilyreittejä.
Sini Impiö teki pro gradu -tutkielmansa maastopyöräilyn olosuhteiden kehittämisprosessista Rovaniemellä ja Jyväskylässä. Lue gradu tästä:
Jälkeen on tulossa isohko käyttöliittymäpäivitys. Käytettävyys paranee – erityisesti mobiililaitteilla – ja pari uutta ominaisuuttakin on tulossa. Tässä pari kuvakappausta siitä mitä on luvassa: